Guargumi
2020.11.24
Növényi eredetű gélképző és állagrögzítő, mely segítségével folyékony vagy tömény géleket állíthatunk elő. Sűríti és stabilizálja a krémeket és az emulgeálással létrehozott folyékony emulziókat.

https://doksi.hu/news.php?order=ShowArticle&id=545
A guargumi egy növényi eredetű sűrűsítő és gélesítő hatóanyag, melyet egy zöldségféle, a Cyamopsis tetragonolobus (guárbab) magjából nyernek.
Megjelenési forma: fehér-krém színű por, semleges illattal
Oldhatóság: vízben és vizes oldatokban
Tulajdonságok:
- gélképző hatóanyag
- emulziókban állagrögzítő, sűrűsítő hatóanyag
- a vele készített gél nem átlátszó
- melegen is, hidegen is kifejti hatását
- jó stabilitású széles pH-érték sávban: 3 - 10
Alkalmazások
- gélek és emulziók készítéséhez
- gél típusú pakolásokba, bőrradírba
- fogkrémekbe
- a vizesfázishoz adagoljuk, a szokásos arány 1 - 5%, szobahőmérsékletű vagy melegvízbe
- fokozatosan szórjuk a vízbe közben kézzel vagy mixerrel keverjük. A gélképződés pár perc alatt történik.
- 1% guargumival egy folyékony gélt kapunk
- 3%+ guargumival egy tömény gélt nyerünk
Tárolás:
- hűvös, fénytől és nedvességtől védett helyen
Biztonsági adatok: kozmetikai használatra!