Vitaminos kézvédő krém

2020.11.18

Egy tápláló és lágyító krém keletkezik, vitaminnal dúsítva, mely táplálja és védi a bőrt a kiszáradástól és a külső tényezőktől. Eléggé zsíros, lassan szívódik be, de puha, selymes és hidratált lesz tőle a bőr.

Választási lehetőségek és magyarázatok:

  • a szezámolaj helyett használhatunk másik, tulajdonságai és saját ízlésünk szerint kiválasztott növényi olajat; ajánlott egy kevésbé zsíros szerkezetű olajat használni, úgy mint: kukui, makadámia, rizsolaj, jojoba, caprilis olaj;
  • a mangóvaj helyettesíthető másik növényi vajjal; a murumuru és a kokum jó választás lehet egy kevésbé zsíros szerkezetű krém készítéséhez;
  • az A fázisban ajánlott olaj egy része helyett adagolhatunk lanolint, irányadó mennyiség 10%
  • az acerolapor növeli a krém vitamin- és antioxidánstartalmát, de gyakorlatilag, teljesen kihagyva a C fázist, elhagyható a receptből; helyette adagolhatunk például kókuszport; az arányokat a B fázisbeli víz arányának módosításával igazítjuk
  • a receptben ajánlott illóolaj helyett használhatunk másik illóolajat vagy természetes illatosítót

A recept 50 ml kézkrém elkészítéséhez alkalmas.
Érvényesség: 3 hónap - optimális higiéniai feltételek között készítve, hűvös helyen tárolva.

HOZZÁVALÓK

A fázis:

  • 7,5 gr mangóvaj 
  • 20 gr szezámolaj 
  • 0,5 gr ascorbil-palmitate C-vitamin 
  • 5 gr olajbogyó emulgeáló viasz 

B fázis:

  • 11,7 gr szénsavmentes ásványvíz 
  • 2 gr növényi glicerin 

C fázis:

  • 1,5 gr acerolapor 
  • 1 gr szénsavmentes ásványvíz 

D fázis:

  • 8 csepp keserűnarancs illóolaj 
  • 8 csepp E-vitamin 
  • 10 csepp cosgard tartósító 

ELKÉSZÍTÉS

Egy kis edényben, tálban homogén pasztát készítünk a C fázis elemeiből.

Egy főzőpohárba kiadagoljuk az A fázis összetevőit, egy másik főzőpohárba pedig a B fázis összetevőit. Mindkét poharat vízfürdőbe helyezve hevítjük, időnként megkeverjük mindkét fázist.
Mikor mindkét fázis eléri a 70°C-t, levesszük őket a hőforrásról.

Apránként hozzáadjuk a B fázist az A fázishoz, miközben a mixer már dolgozik az A fázisban. Keverjük a mixerrel 3 percig.
A poharat helyezzük egy tál hidegvízbe, hogy meggyorsítsuk a kompozíció lehűlését és folytatjuk a mixeres keverést még 3 percig. Ha a mixer már nem győzi keverni a besűrűsödött kompozíciót, kézzel folytatjuk a homogénizálást, energikusan.

Miután a kompozíció kézmelegre hűlt, rendre hozzáadjuk a C fázis, majd a D fázis összetevőit, alaposan megkeverve mindenik után. Az így kapott krémet áttesszük a neki szánt tégelybe. A krém állaga másnapra lesz végleges.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el